Oznake

, , , , , , , ,

Pijem kafu. Često. Pošto i pušim činim to na terasi.

Svakog dana kad izadjem na terasu da popijem kafu prisustvujem jednom veličanstvenom prizoru. Na drvetu ispred moje terase ptica je svila gnezdo. Za svoje ptiće, sebe i dragog. Oboje dolaze vrlo često donoseći svojim ptićima hranu. Ili da se vide samo. Ptići su rodjeni, odrastaju ušuškani na 3,5m od zemlje, ručkaju i spremaju se da polete. Iz gnezda. Da odu svojim visinama. Svojim potrebama i gnezdima.

Kako je priroda nešto što ja poštujem više od svega i jesam prirodnjak po opredeljenju i hedonista  naravno, ali ne shvatam kako smo mi, ljudi uspeli da prenebregnemo zakone prirode. Zašto je nama teško da svoju decu odgajamo u današnje vreme? Kakvu mi to poruku, kao roditelji šaljemo? Šta ćemo im dati? Slobodu da lete ili doživotnu sisu?

Mislim da je moguće uz dobru organizaciju sve postići. I raditi i biti devojka/žena, majka, drugarica, sestra, baka. I stići da uživamo u malim stvarima. Sitnicama koje nama život znače.

Divno je zapravo biti žena. Ne dajte da vam slamaju duh i tvrde da je loše biti domaćica ili poslovna žena i majka istovremeno. Sve je moguće, ostvarivo. Kako ćemo se mi prema našoj deci i okruženju ophoditi je stvar ličnog izbora. Koliko ćemo ceniti život i ono što nam je dato i kako ga živeti?

Biti majka je privilegija koja sa sobom nosi mnoge odgovornosti. Socijalne, emotivne i psihološke. NIje to jednostavno. Nije to za svakog. Vrlo ozbiljna životna uloga na koju nije svako spreman. Opet, ta ljubav koja nas vezuje za decu, partnera se reflektuje i na naš život. Sve to dolazi iznutra,

Mama ptić dolazi svako malo da obiđe svoje ptiće, ali će ih pustiti jednog dana. Da lete. Za to su rodjeni, da dišu slobodno. Da li ste i vi spremni za to?

Učimo iz prirode. Ako ne znamo, saznajmo. Kako zakoni prirode funkcionišu, kako živeti život u kome se radujemo pticama, gnezdima, drveću, svemu što nas okružuje. Samo verujte u to i ostvariće vam se. Pokušajte makar. 🙂

 

 

Advertisements