Oznake

, , ,

 

izbori 2014Odavno nisam pisala o dešavanjima na političkoj sceni Srbije i šire. Nije da nisam imala šta nego sam odlagala iz dana u dan. Bez nekog kolosalnog rajca da mislim a kamoli da pišem. To je ono, pročitam čim otvorim oči headlinere, odradim press kliping uz kafu i krenem da funkcionišem. A ništa po tom pitanju ne radim. E to.

Ove preveremene parlamentarne izbore u Srbiji sam pratila. Koliko je ko medijski bio propraćen, kakvi su programi bili, ko se s kim sukobljavao i zašto, koliko je ko tvrdio da će promeniti, koliko botova na mrežama, na internetu, koliko para potrošeno….Zbog čega?

Zbog legitimiteta prošle vlade i alfa omegovanja „nove“. Ko je koliko popularan? U tom šaljivom tonu bi trebalo napraviti web stranu na kojoj će gradjani sami, anonimo oceniti popularometar. Samo jedan klik. Sve po JMBG-a i u potpunoj diskreciji. Da ustedimo 30 milki budućim naraštajima Srbije koji su mogli dobiti novu školu, bolnicu, novo radno mesto, nešto novo. Osim Vlade, koja nije ni nova, ništa novog. Nema ništa novo. I da ima, odakle nam?

A ne, ima. Pojavio se jedan čovek koji je ostavio svoju ministarsku fotelju jer je Vlada, aka Vučko, osporavala njegove strategije za preporod, privredni preporod Srbije. I osnovao je pokret, grupu gradjana sa hedlajnom „Dosta je bilo“. Možete ga čitati na Blogu B92 ili na oficijelnj stranici pokreta. Sinoć ste ga mogli videti kod Olje Bećković u „Utisku nedelje“ a ja vam mogu reći da je taj čovek Utisak godine u Srbiji. I da bi trebalo da vas zanima zbog čega.

Elem, Vučko je osvojio konjicom veliki deo biračkog tela, što me i ne čudi jer je prvo što je uradio potpisao Ugovor sa Tačijem i pohapsio bandite. Ne kažem ja da Vučko nema šta da ponudi, naprotiv ali njegov posao je da zapošljava ministre i javni sektor aka državnu upravu, da radi svoj posao. Ne može Vučko da ide kod drugara umotanog i da se dilne za milijardu, dve bez transparentnosti. Ne ide, ne pije vodu! Nikako nama kojima glava ne služi samo za češljanje.

Gde su pare s Kipra, šta je sa Borom, zašto je EI propala, kako smo „podneli“ proces tranzicije i enormnog lopovluka pojedinaca koji btw slobodno šetaju Srbijom i svetom? Zašto su uspešne kompanije privatizovane? Zašto su preduzeća preopterećena stranačkim kadrovima bez kvalifikacija i dovoljnog broja godina i iskustva koji sede na upravljačkim mestima i klimoglave šta im se kaže. Gde su pare od donacija, ko je to kontrolisao? Kuda to, čemu to? Nije Srbija stranka nego višestranački sistem kome treba lider a ne predsednik stranke. Lider, koji će sve redom isto vrednovati bilo da dolaze iz njegove ili bilo čije stranke, imaju li pirsing ili tatoo, gey su ili straight a da se vandržavna funkcija potpuno odvoji od državne.

Neka se Vučko drži onoga što zna, zakonodavstva i neka uposli one koji znaju svoj posao da rade i eto rešenja. Svako radi svoj posao, ima strogu kontrolu istog, sve transparentno, vidljivo i dostupno svakom gradjaninu. Vučko neka radi reformu ali pravu reformu pravosudja. Onu na koju čekamo toliko godina već. Mnogo je godina izdrkavanja i policije i državnog tužilaštva koji si klimoglavili i ubijali nedužne, ubijali reformatore, ubijali sve što smeta njihovom putu i pravcu. Gde su bili do sada, šta su uradili? Kako to da jedna stranka veća od sistema kome služi i važnija od naroda koji mu je ukazao poverenje. I treba da hapse. Ništa sporno. Zatvori, kazamati sa proizvodnjom organske hrane za izvoz. Eto ekonomičnosti zatvaranja svog šljama koji je krao i jedan dinar od gradjana, od države. Brend za medalju. Ni po babu, ni po stričevima, ni po predsedništvu stranke.

Ovi ostali su oduvani blago rečeno i dobro je da je tako. Za sada. Možda se opamete.

 

30 milki ojra min., koje država nema ali imaju gradjani Srbije. Deca žive u šupama, nemaju osnovno za život, bolesna deca nemaju za lečenje, roditelji bez posla, mladi stručnjaci masovno odlaze iz zemlje a vi obrnite 30 milki kroz javni sektor. Može vam se.

Ako je i vama dobro, onda ništa.

Advertisements