Oznake

, , , , ,

Danas sam osećala iskreno divljenje. Pogledala sam odlomak iz magazina Oko na RTS-u koji govori o projektu, radionicama fotografije zapravo, koji je organizovan da klince sa ulice nauči nečemu lepom, korisnom i da zadje u njihov svet. Ulepšali su mi dan. Zaista jesu.

„Kako ulicu vide oni kojima je ona kuća?“

Projekat Oko ulice je zamišljen da deci ulice pruži mogućnost da nauče osnove fotografije i da pokažu na koji način oni vide svoj grad i ljude, iz svoje i totalno drugačije perspektive. U projektu je učestvovalo 9 mladih ljudi starijih od 19 god. koji žive bulvalno na ulici i i u svratištima.

Obuka u radionicama je trajala 6 nedelja a onda su krenuli da fotografišu ulicama Beograda. Svi su dobili digitalne kamere i fotoaparate.

Zanimljivo je to da se kroz ovaj projekat uočilo mnogo toga. Pre svega grad Beograd i šta on nudi, koje su to ulice koje ga čine živim, žile kucavice, spomenici, pa i njegovi stanovnici. Nešto iz potpuno drugačijeg ugla. Sem veštine, projekat je ukazivao na to da treba da se skrene pažnja na tu decu. Da im se pomogne.

Dragan Kujundžić, iz Asocijacije fotografskih autora kaže da je dosta fotografija načinjeno kroz ograde, mnogi su slikali senke što bi moglo ukazivati na potrebu za sociološkom studijom.

Zašto oni vide rešetke ispred sebe i slikaju senke? Kako se oni osećaju? To je njihova priča. Iako su svi vedri i nasmejani, oni žive težak život. I nekoga treba da bude briga. Imaju želju da nauče nešto, da stvaraju, da žive kao sav ostali svet. Da rade i zarade. Da se sklone sa ulice.

Ovakvi i slični projekti treba da budu redovno zastupljeni u Srbiji, da se razvijamo kroz socijalni sektor, da izrastemo u jedno društvo koje neguje i razvija, koje podstiče.

Projekat vraćaanja savetovaišta za dijabetes je recimo još jedan od takvih projekata. Bitka za bebe takodje. Zar samo NV sektor brine o ljudima u Srbiji? Zar ne vidite oglase i apele za pomoć u novinama i medijima uopšte. Samo ako nekog to lično dotiče, ostale ne zanima?

Bilo bi mi veoma drago kada bih mogla da čujem za takve i slične projekte, koji se odgovorno i društveno korisno ponašaju, koji imaju za cilj neki boljitak.

Rado bih pomogla u prikupljanju sredstava, nalaženje sponzora i oko organizacija dobrotvornih večeri i izložbi. To mi ulazi u opis posla. 😉

Ovim putem apelujem na vas da kupite neku od fotografija kako bi se ovi i ovakvi projekti što češće održavali. Vaše malo je nekome sve i zato budimo humani.

Bravo još jednom i moj duboki naklon.

Advertisements