Oznake

, ,

715px-1759_map_Holy_Land_and_12_Tribes

wikipedia.de Holy Land and 12 Tribes 1759.

Danima već drma žešća kriza na Bliskom Istoku. Mediji ažurno izveštavaju o stanju na terenu. Mišljenja su podeljena. Dok jedni misle da Izrael ima legitimno pravo da granatira, drugi misle da su oni okupatori, zločinci i istrebljivači.

Šta se to dešava zapravo na Bliskom i Srednjem Istoku?

Dešavaju se godišnja doba. Od arapaskog proleća (Tunis, Egipat, Libija)do arapske jeseni (Sirija) pa sve do zimske priče iz „Hiljadu i jedne noći“ izmedju Palestine i Izraela. Sukobe kojeg je potpalio Izrael, vazdušnim napadima na ciljeve u Gazi i likvidacijom Ahmeda al-Jabri-ja, jednog od lidera tamošnje vladajuće militantne organizacije Hamas. Palestina naravno odgovara na napad, napadom. Klasika. Rezultat su desetine ubijenih nedužnih civila. I nije im prvi put. Što mi to nešto poznato….

 

Od SAD se očekuje da izvrsi snažniji pritisak na Izrael da bude kooperativan u postizanju rješenja, da bezuslovno obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama i da prekine sa praksom korišćenja nadmoćne vojne sile u nastojanjima da nametne svoje rješenje.“      p.a. „Bure baruta“ Branko Lukovac

 

Sva je prilika da Palestina nema svoju medjunarodno priznatu državu. A slove za mnogo star narod. Otimali su im teritoriju, pokrštavali ih, napadali, ubijali i čine to i dan danas. I zašto to nikome smeta? Nisu oni napali nikoga, oni se brane, brane svoju kulturu i traže to što im pripada. Što mi to nešto poznato….

Na teritoriji Palestine, otete, Izrael maltretira, okupira, gradi naselja, preti nasiljem i ubija. Granatira izbegličke kampove. Jadno i žalno li je to….
U fazi spremanja kopnenog napada Izraela na Palestinu, američki predsednik ih upozorava da to ne čine, nego da mirnim i diplomatskim putem reše svoje sukobe. Mi nismo imali Obamu, nažalost. Mi smo imali Klintona. I spomenik mu podigoše na Kosovu.

Zašto je važno da Palestina dobije svoju državu? Da joj se vrati ono što joj je uzeto, prisvojeno i zbog čega su spremni da poginu? Važno je, jer na svetu postoji mnogo otetih teritorija koje okupatori bez legimiteta uzimaju i napadaju one čije je. Mi imamo Kosovo, Španija, Gruzija, Turska i Grčka neke svoje priče, ali de facto je da mnogo slučajeva ima. Zašto niko Izrael ne pita odakle im i za šta će im nuklearno oružje, nego se Iranu udaraju packe? Posle 2. sv. rata smo imali Hladni rat, Berlinski zid. Onda smo imali lobomotiju Jugoslavije, otimanje Kosova i proglašenje njegove nezavisnosti pred očima sveta kao krivci, okupatori, kao ubice. Alo  bre!

Imali smo Irak, Avganistan, imali smo Libiju, sad imamo i Siriju a tu su, sva prilika i ostala godišnja doba.  Istok preti da eskalira u jedno veliko sranje.

Lepa priča za malu decu. Za buduća pokoljenja.

Advertisements